Вести
0
0
0
s2smodern

Поводом претњи смрћу председнику странке Небојши Зеленовићу и отвореног позивања на линч дела медија упућених од стране самозваног "лидера екстремне деснице" Мише Вацића, Заједно за Србију је формирала правно-експертски тим који ће пратити све потезе Тужилаштва и полиције у овом случају који је узнемирио јавност и прети да угрози безбедност у држави.

Тужилаштво се не оглашава, велика већина медија који су под директном контролом режима одбија да извештава о овом догађају, о коме се прича и пише и ван граница земље. То значи само једно: Вацићеви налогодавци и заштитници су у врху државе.

Правно-експертски тим Заједно за Србију од Тужилаштва тражи да без одлагања полицији наложи хапшење, одређивање притвора и брзо процесуирање Мише Вацића. У супротном, смаћемо да Вацић у извршењу својих кривичних дела има подршку самог врха власти, односно председника Србије Александра Вучића.

Наглашавамо да Небојша Зеленовић неће подносити кривичну пријаву јер Тужилаштво има законску обавезу да реагује по службеној дужности. Уколико се то не догоди, то значи само једно – да се екстремистичком политиком, увођењем насиља у политичке обрачуне и најбруталнијег говора мржње управља директно из Председништва Србије.

Дух деведесетих је дефинитивно изашао из боце и зато позивамо демократску јавност и слободоумне грађане да му се одлучно супротставимо, јер ће у супротном насиље, безакоње и убиства постати наша свакодневница. Када се пређе црвена линија, нема повратка назад и зато се то мора у корену сасећи. Оно што су Шешељ и Вучић били у доба Милошевића данас је Вацић. Уколико Вацић не  буде ухапшен, јасно је да је он вођа парамилитарне фракције Српске напредне странке.

 

Правно-експертски тим Заједно за Србију

Београд, 10. новембар 2019. године

0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић оценио је скандалозним синоћно понашање у Шапцу и говор мржње такозваног „вође деснице“ Мише Вацића, који је заправо вођа парамилитарне фракције Српске напредне странке.

"Као што су некада Шешељ и Вучић служили Милошевићу као страшила за пристојан свет и међународну заједницу, данас такву улогу за Вучићеве потребе има Миша Вацић. Тај човек уз помоћ и техничку подршку Српске напредне странке путује по Србији и псује, прети и вређа мирне грађане са једним циљем и једном поруком: 'ако нећете Вучићаово ће вам бити власт'."- поручио је Зеленовић.

"Вацићев синоћни боравак у Шапцу изазвао је узнемирење јавности и грађана који су навикли на миран живот у коме се људи међусобно уважавају. Шабац је космополитски, европски град који свакога дочекује раширених руку и отвореног срца. То се односи на све људе, укључујући чак и оне које Вучић годинама шаље у Шабац покушавајући да нелегалним средствина сруши демократску власт." – нагласио је Зеленовић.

"Но, синоћни екстремистички пир са Вацићем у главној улози је превише чак и за најтолерантније Шапчане. Послао је Вучић у Шабац неке чудне људе да буду подршка Вацићу у дивљању. Не знају ни они тачно због чега су дошли, али им је речено да нешто морају да вичу и прете. Моја порука и Вучићу и Вацићу је иста: неће проћи јер ово је наш град, наша земља и не дамо екстремистима да их руше." – закључио је Небојша Зеленовић, председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца.

0
0
0
s2smodern

Заједно за Србију питање стварања велике Уједињене Демократске странке доживљава као опредељење да идемо у корак са потребама друштва, тако што ћемо створити снажну прозападну политичку опцију, која ће уз подршку грађана и свих сегмената друштва направити модерну земљу. Дакле, то није питање рокова и ситног покитичког рачуна. Потребне су нам нове политике и нови људи као и нормалан финансијски живот странке као технички предуслов за дефинитивно уједињење. Том послу приступамо најсавесније и најбрже што је могуће.

Циљ је да дођемо до странке која ће грађане Србије позвати у заједничку борбу за добар, цивилизован живот и зато стварање Уједињене Демократске странке није циљ већ средство да дођемо до пристојне земље. Паралелно са процесом уједињења ДС, за нас је највиши приоритет борба за стварање услова да имамо нормалан политички живот, а то ћемо остварити кроз кампању бојкота заједно са свим партнерима из опозиције и грађанима који протествују.

 

ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

Београд, 6. новембар 2019. године

0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић састао се данас са шефом мисије Савета Европе у Србији Тобијасом Флесенкемпером. На састанку је констатовано да Влада Србије још увек одбија постмониторинг мисију Савета Европе о стању демократије у Србији, а посебно о ситуацији у локалним самоуправама.

Зеленовић се у разговору са Флесенкемпером осврнуо на посету председника Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Лин Вербек Беогрду, која је организована након што је Зеленовић у Савету Европе говорио о притисцима на општине и градове у којима на власти није Српска нарпедна странка. Лин Вербек је тада рекао да ће о стању у Србији бити организован постмониторинг, а Министарство државне управе и локалне самоуправе је ту информацију демантовало.

Вербек је јасно рекао да је на састанку са министром Ружићем разговарао о увођењу постмониторинг мисије у Србији. Министар Ружић је то прво прихватио, а онда је добио пацке од врха државе и постмониторинг мисија није прихваћена, што се никада у историји Савета Европе није догодило. То је дипломатски скандал који још увек није исправљен.“, рекао је Зеленовић.

Данас власт прича о наводној спремности да организује поштене изборе, а заправо је забранила Савету Европе да пошаље мисију која би утврдила чиме се све власт служи у гушењу основних демократских слобода. Зато је јасно да у Србији нема ни демократије ни избора, све то је Вучићев циркус који има само један циљ опстанак на власти по сваку цену.“, закључио је председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је данас да сви чланови РЕМ-а морају бити смењени и да морају бити одузете лиценце за рад свим телевизијама које су кршећи закон постале инструмент бруталне пропаганде режима.

Зеленовић је за агенцију Бета рекао да ти медији емитују лажне вести, спречавају изношење различитих мишљења и не пружају градјанима информације које штите јавни интерес.

"РТС и све телевизије са националним фреквенцијама систематски заташкавају афере о корупцији самог врха државе, штите функционере уместо да штите јавни интерес, а шеф државе по сопственом избору добија ударне телевизијске термине да би се обрачунавао са опозицијом и свима који другачије мисле, без могућности да се чује друга страна и другачије мишљење", рекао је Зеленовић.

Зеленовић је додао да је у складу са законском обавезом РТС-а по којој је јавни сервис дужан да објективно и истинито информише градјане, јавно апеловао на директора РТС Драгана Бујошевића да организује дебатну емисију у којој би се суочио са градоначелником Београда Зораном Радојићићем.

"Законска обавеза РТС, као и осталих емитера је да прецизно известе градјане због чега се поново ради реконструкција реконструисаног трга у Београду, и да коначно утврдимо да ли радови заиста коштају 6,5 милиона евра како је наведено у Уговору потписаном 2018. године", рекао је Зеленовић.

Како је додао, с обзиром да је због неспособности власти пројекат више пута мењан, да се коловоз распао 10 дана од свечаног отварања, треба да се утврди да ли су тачне индиције на које указују експерти да су радови коштали укупно 12 милиона евра.

"Да утврдимо прецизно да ли је то 13 или 25 пута скупље од реконструкције трга у Шапцу који је по површини већи", истакао је Зеленовић и констатовао да је питање потрошње новца из буџета јавни интерес и да је отварање таквих питања основна законска обавеза медија.

Према његовим речима, РЕМ који плаћају градјани Србије, не реагује на то што РТС и остали корисници националне фреквенције свакодневно крше закон, а својим нечињењем такодје крши законе и "брижљиво гаји медијски мрак" који је, како је додао "једина карта Александру Вучићу за останак на власти".

"Док се телевизије са националном фреквенцијом дословно утркују у ширењу дезинформација, панике, говора мржње, у јавном блаћењу и срамоћењу сваког у кога Вучић упре прстом, РТС се врло предано брине да сваки минут програма одобри Александар Вучић и да иде њему у корист и да се случајно не види било ста што би уздрмало његов останак на власти. А власт би уздрмало само поштовање закона и истинито информисање", нагласио је Зеленовић.

Зеленовић је оценио да телевизијски пренос славе Српске напредне странке у трајању од неколико сати на приватној телевизији је за чланове РЕМ-а информативни програм, иако је свима јасно да је то беспризорно кршење закона.

"Дебата на РТС на коју сам позвао се наравно неће догодити. Отварање овог питања упоредне анализе реконструкције два трга се наравно неће догодити. Чланови РЕМ-а ће наравно ћутати на свакодневно кршење
закона које чине инструментализовани медији, иако их градјани плаћају да медије прате, опомињу и санкционишу, чак и одузимањем фреквенције", упозорио је Зеленовић.

Зеленовић је закључио да је "питање смене чланова РЕМ-а питање минимума нормалности нашег друштва".

© 2013-2019 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |